Aceste operatiuni sunt necesare din doua motive:
1 - Prevenirea inbolnaviri pasari, papagalilor.
2 - Evitarea aparitiei mirosurilor neplacute in locul in care va cresteti pasarea, papagalul - pasarile, papagali.
Efectuarea curateniei si mentinerea acesteia se poate face foarte simplu.
Pentru inceput se pune asternut ecologic in cusca, colivie tot la 3 zile este indicata schimbarea acestuia, dar dupa cum banuiesc nu toata lumea este dispus sa o faca zilnic, astfel va puteti cumpara o grebla, un mini faras pentru materi fecale cu care sa greblati asternutul ( nisipul, pietrisul ) astfel aceste reziduri vor ramane in grebla si cu ajutorul farasului scoateti aceste rezidur din cusca, colivie astfel cusca, colivia este curata aceasta activitate presupune 25 de secunde timp de lucru pe zii.
In cazul in care folositi asternut ecologic sub forma de granule de bentonita (un fel de lut ) acesta se poate curata foarte simplu fie cu mana sau cu ajutorul aspiratorului care va absorbi cojile de seminte dar si acele granule de pamant combinate cu materie fecala deoarece in momentul cand acestea se contopesc isi schimba greutatea si astfel numai aceste granule vor fi absorbite dar aceasta metoda va va umple sacul de la aspirator foarte repede.
In ambele cazuri chiar daca se face o curatire zilnica a asternutului cel putin o data pe saptamana indicat la 3 zile acesta trebuie schimbat in totalitate deoarece dupa acea incepe sa miroase.
Cu toate ca dumneavoastra il considerati curat si tot o data apare ricul creeri unui mediu propice pentru dezvoltarea agentilor patogeni caer in timp va afecta starea de sanatate a pasarilor , papagalilor dumneavoastra.
cand se efectueaza schimbarea asternutului este indicat ca tot in acel moment sa se efectueze si dezinfectia custi aceasta se va face saptamanal aceasta in functie de cat de tare sa murdarit cusc, colivia deoarece apare riscul de inbolnavire pentru pasari, papagali.
Aceasta nu trebuie sa se efectueze cu substante chimice care lasa urme reziduale deoarece pasarea, papagalul dumneavoastra poate muri, sau se poate intoxica daca ingereaza posibilele urme de substante chimice, de acea se sugereaza ca aceasta sa se faca cu apa prima data se spala bine cusca de urmele de materi fecale cu apa fierbinte/calda in cazul custilor din plastic moale care se deformeaza la apa fierbinte spalarea cu apa calda nu distruge toti germeni, bacterile dar prin aceasta se mentine un echilibru prin care germeni si bacterile periculoase pasari, papagalui sunt tinute inactive. Numai mare grija sa nu va opariti cand efectuati aceasta operatiune.
Iar in cazul in care o curatati cu soluti de dezinfectat aceasta se face o data la luna sau in cazul custilor, coliviilor la care anumite parti componente se pot deforma la spalarea cu apa fierbinte, clocotita, dar in acest caz aveti mare grija la limpezitul custi, coliviei aceasta sa se faca foarte bine cu apa calda din abundenta.
Aceasta din urma nu este indicata sa se faca tot timpul (saptamanal) deoarece sa nu uitam ca unele bacteri care se regasesc pe pereti-planseul coliviei, custi sunt benefice florei stomacale a pasari si in cazul in care pasare, papagalul dumneavoastra are o deficienta de bacteri benefice florei stomacale cusca colivia fiind dezinfectata cu substante chimice tot timpul pasarea dumneavoastra nu are de unde sa isi completeze deficitul de bacteri benefice astfel in cele din urma pasarea, papagalul dumneavoastra se poate inbolnavi , nu va faceti griji ( de obiciei aceste micro organisme se mai regasesc si pe osul de sepie care nu este dezinfectat chimic).
Dar sa nu invocam acest motiv pentru faptul ca ne este lene sa facem curatenia zilnica si dezinfectia saptamanala odata cu schimbarea astrnutului aceasta fiind valabile cand in cusca, colivie se creste o singura pasare sau in cazul unei voleri spatioase. In cazul in care tineti doua pasari curatenia zilnica tot o data in zii se va face la fel dezinfectia saptamanala in schimb schimbarea asternutului se va face de doua ori pe saptamana la fel si in cazul perechilor de talie mare si medie.
Spor la lucru.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu